Over mij

Wat gebeurt er in de maatschappij waarin ik leef? Wat doen mensen er en wat denken ze? Waar schuurt het en waar knelt het? Of waar stoomt het en wat zijn de verhalen erachter?

Dat zijn de vragen die mij blijvend fascineren en vooruitbranden.

Een fractie van het gigantische maatschappelijke gebeuren probeer ik heel even vast te pakken, visueel en van dichtbij, om de intensiteit in beeld te brengen, daar waar je de emoties het best kunt proeven. Storytelling in de praktijk, vanuit het hart van de actie.

Storytelling

Enerzijds richt ik mijn blik op wat er politiek broeit aan het oppervlak, in de meest uiteenlopende omgevingen.

Ik dompelde me onder in boerenprotesten, klimaatoptochten, pridemarsen, manifestaties tegen het Iraans regime, tegen de dierenindustrie en tegen de oorlog in Gaza, betogingen tijdens de pandemie en protesten van de Black Lives Matter-beweging.

Niet om daar noodzakelijk een mening of oordeel aan te verbinden, wel om mijn tijdsgewricht te documenteren.

Bij enkele van die fotoverslagen kun je ook flarden tekst lezen. Soms vloeide er uit de gesprekken die ik onderweg had een langer, afzonderlijk interview voort, zoals met de jonge kunstenares Kimia Nasirian, die me vertelde over haar vroegere leven in Iran.

Underground

Langs de andere kant gebruik ik mijn lens om een steen op te heffen en in beeld te brengen wat er onder het oppervlak smeult, in de meer besloten kringen. Op dit moment richt ik er mijn blik op een specifiek thema: de rave-cultuur. Ook dat maatschappelijk fenomeen geldt als ventiel waardoor een enorme energie vrijkomt. Dat intrigeert me.

Hoe die microkosmos van de Belgische rave-cultuur eruitziet langs de binnenkant, of toch een stukje ervan, probeer ik te schetsen via fotoreeksen die ik maakte in het verlaten Belgische spookdorpje Doel, te midden van de tunnels onder het Brusselse stadscentrum (Listen), in de unieke wereld van Horst waar muziek en kunst versmelten met elkaar, en onder de brug in Anderlecht, terwijl het zware vrachtverkeer er boven het gewoel over de snelweg raasde (XRDS).

Straatfotografie

Toen ik enkele jaren geleden mijn eerste camera kocht, deed ik dat om mijn teksten te kunnen illustreren met een pakkend beeld, om mensen via één enkele oogopslag in mijn verhaal te kunnen trekken. Al snel werd die camera een instrument waarmee ik bijna lichamelijk vergroeid raakte, klaar om te registreren, het moment te pakken en de tijd stil te zetten. De camera werd mijn venster op de wereld, mijn voet tussen de deur en dikwijls de aanleiding voor een prikkelend gesprek.

Als ik vandaag door de straten struin, probeer ik het interessante in het banale te vatten door op zoek te gaan naar lijnen, vormen en silhouetten, bijvoorbeeld. De wereld rondom mij begin ik daardoor hoe langer hoe meer in composities en in frames te zien.

Het voorlopige resultaat daarvan kan je bekijken in mijn galerijen (zwart-wit en wit-grijs). Spreken die beelden je aan? Je kan ze bestellen via de webshop of door me te mailen met je specifieke wensen of noden. Daarna bezorg ik je de foto’s afgedrukt op hoogkwalitatief papier, gekeurd, genummerd (want altijd deel van een beperkte oplage) en ten slotte gesigneerd.

Weet daarbij dat ik voortdurend aan de slag ben, gepassioneerd en toegewijd, om steeds beter werk te maken en iedere investering erin te laten renderen voor al mijn klanten, zowel esthetisch als financieel.

Portret en Evenement

Heb je zin om te experimenteren met portretfotografie, in de studio of in natuurlijk licht buiten? Geef me dan een seintje. We’ll make it happen.

Wil je graag dat ik jouw evenement in beeld kom brengen, al dan niet gecombineerd met korte interviews of andere tekst, mail me en we organiseren het.

Bedankt alvast om hier een kijkje te komen nemen. Snuister vooral verder, hopelijk inspireert het je.

Let’s stay in touch.

Tot snel!

Hans

error: Content is protected !!